Wednesday, March 31, 2010

Temerloh - - - - - Putrajaya - - - - - Temerloh ??

Betul ke aku nk pindah temerloh ni... tp kalu aku tak pindah susah jugak... nk menguruskan askar2 wataniah aku tu...pg2 kalut giler nk touch up pun tak dan... sapu bedak jer.... lipstik pun tak dan nk letak...

agak2 korang kalu aku buat surat tukar tu berapa lama baru leh tukar.... korang ada kenai ka sapa2 kat JPA yg boleh tolong cepatkan proses pertukaran ni...kalu ada leh la tolong ekk...tp aku baru nk buat surat...igt dlm minggu depan baru nak submit...
ok la nanti ada berita lg aku update yer...

Tuesday, March 30, 2010

Hmmmmm

hari ni dh selasa....tp aku masih lg dlm mood isnin...nape ekkk????

mak n abah dh balik ari sabtu...so rutin aku kembali seperti biasa...cumanya tghari aku dh tak payah amik Dayana kat sek...sbbnya nt dia balik ngan mak Hawa (kwan dayana)... aku dh transitkan dia kat umah kawan dia namanya Hawa...so tghari depa balik sek mak hawa yg amikkan..lega skit hati aku sbb akak tu leh amik n hantar Dayana pergi n balik sek... kira ok la bulan2 aku bayar yuran kat akak tu...heheheh..

Kepada Dayana : "Sorry kakak ibu tak dapat nk amik kakak macam selalu....kakak balik ngan Hawa yer..belajar rajin2..jgn gaduh2...dgr ckp mak hawa tau.."

Thursday, March 25, 2010

Esok cuti....

esok aku cuti...saja coz nak meraikan my family n nak bawa Dayana pi jumpa Dentist coz gigi depan dh goyang...bestnya dapat cuti....

ok bai bai kengkawan ... kerja elok2 yer....

Wednesday, March 24, 2010

My family....

hehehhe...

minggu ni my mom n my dad datang...isnin malam diorang sampai...bestnya..bukan cucu je best ibunya pun best giler ni...heheheh...

tp anak2 aku mengada habis la atuk n opah datang....anak aku yg tengah sampai tak nk pi tadika mcm2 alasan dia...sakit kaki la...sakit lutut la...nasib la tadika leh aku skip...yg kedua tu panjang skit akai dia kalu ckp mmg la kita ckp a dia ckp b....hehehe aku rasa bukan ikut aku tu...

kakak ok la...pi sek cam biasa cuma yg beza aku tak amik la atuk dia amik...heheheh..danial pun tak pi umah pengasuh....dok ngan atuk n opah..suka la dia pagi petang pi playground....

takpa la minggu ni je kan apah n atuk ada.....hujung minggu ni depa dh nk balik....huhuhu...cam mana la kalu aku pindah temerloh nati kan....huhuhu

Monday, March 22, 2010

Parking.....

Sejak minggu lepas lg aku dh risau sebenarnya masalah parking ni...start minggu lepas hanya gred 44 keatas je leh masuk basement kat tmpt aku tu...so semua pas dh tak boleh aksess basement...kira ok gk la sbb minggu lepas tu cuti sekolah...so aku tak payah balik amik kakak sek...ni masalah bila dh back to school....

pagi sebenarnya xdak masalah sbb aku dtg awal la jugak... masalah bila tghari kalu aku keluarkan kete tu agak2 pkl brp aku boleh masuk parking balik...silap2 mau terus balik tidur kat umah....silap2 ilang terus mood nk keje ari tu... so ari ni aku amik keputusan pinjam motor en mail amik kakak....selesai la masalah untuk hari ni...tp esok dan hari2 akan datang macam mana????? akan tetap ku harungi jua...

minggu lepas dh ada org komplen...dlm berita harian...aku harap2 ramai lg yg komplen...biar pihak atasan buka mata skit... 1 malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, Penjawat Awam .....??????

Thursday, March 18, 2010

Pendaftaran Pemilih....

korang jgn gelakkan aku yer dengan entry ni....

Pagi td aku baru pi daftar pemilih setelah umur aku bakal memasuki 31 tahun thn ni...
aku igtkn aku je yg lewat rupanya ramai gk td...kebetulan pulak SPR datang buka kaunter kat lobby opis aku...hehehe kalu tak pi rugi la pulak... turun lif je..tak payah nk menapak jauh2 hehehe...harap2 megundi akan datang ni ada nama aku...kalu takdak jugak mmg depa nk sabotaj aku...dah la daftar lewat x boleh mengundi pulak tu...

Tuesday, March 16, 2010

Bosan + tensen = ..............

bosan...semuanya serba tak kena...bgn pg xdak semangat nk pi keje...tak macam dulu...pg bersemangat je nk p keje...kecuali isnin la...(mood x dtg lg..heheh)... agaknya ku pun nk kena ikut idea CT la...nk cari tempat baru...tp kat mana???

susah gk kalu jd lagu ni...semua x kena...asyik igt nk balik je... korang rasa cam mana yer...

Sunday, March 14, 2010

Seri muka


Bagi sesiapa yg berminat untuk mencubanya....kena ikut sebijik2 gerenti jd...kiter dh try DAH 2 kali....alhamdulillah jadi

bhn2 pulut...

2 cawan beras pulut - direndam selama 1 jam
2 cawan santan
garam secukup rasa

pulut dimasak bersama santan sehingga kering..separuh masak pun takpa. masukkan dlm loyang dan ratakan.ketepikan..

untuk lapisan hijau

1 cawan gula
2 cawan santan
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
daun pandan + pewarna hijau
2 biji telur

1. blender daun pandan bersama sedikit santan dan tapis airnya..
2. masukkan air pandan + santan + tepung + gula + telur.kalu tak cukup hijau tambah sedikit pewarna..(aku masukkan semua bhn dan blender jer..hehehe cara org rajin... kih3)..kalu blender lg sebati...alasan sebenornye..
3. panaskan kukusan sampai mendidih...l
4. letakkan loyang yg berisi pulut kemudian tuang lapisan hijau tadi...
5. kukus selama 45 minit jgn lebih atau kurang kena ngam2 45 minit..

sila gunakan cawan yg sama untuk menyukat yer kawan2....

p/s: kepada yanie fiena n misslyn sila cuba yer...dan kwn2 yg lain juga...SELAMAT MENCUBA..

lupa pulak lg satu sila pastikan muka anda berseri yer semasa memasak resepi ini...dh nama pun seri muka....ye dak????

Saturday, March 13, 2010

Resdung....

ari rabu zai ada ajak pi buat resdung kat salon ex-opismate ktrg...so semalam pi la buat..jumaat sempat la coz rehat lama...aku pun try la buat mmg hayat aku tak penah buat..aku,zai, yana n kak gayah...aku ngan zai wt resdung, kak gayah potong rambut n cuci sekali..yana jd pemerhati..

ok gk la aku wt ni..aku yg xdk xprience wt ni...nasib baik dia tutup mata...rasa cam pedih sgt muka aku...lemas ngan asapnya lg...aku ty la akak yg buat tu..byk ker kak...dia kata byk sgt..tu sbb pedih muka n hidung n tekak tu...dekat 20 minit gak la...rs cam lama gila...nt lapang n senang2 aku nk pi wt lg la..

aktiviti hari sabtu.........

Pagi - cik abang nak sarap laksa..ptg semalam dia dh beli ikan kat pasar tani...siap rebus lg...hehehe..aku tgk semua ulam2 dh beli..dlm hati kata mesti nk mkn laksa lemak ni...pg2 dia pi pasar beli laksa beras...laksa tu senang je tak pyh rebus..bilas 2-3 leh terus mkn...aku kalu wt laksa mesti 2 jenis laksa lemak n laksa perlis...cik abg tak minat laksa perlis tu kalu mkn skit je dia mkn...kalu laksa lemak mmg tak mkn nasi dh...hehehe..pg lg dh wt laksa maknanya tghari ni aku tak payah masak nasi ler...

pukul 11 pg..siap2 nk pi alamanda...nk bg kunci kat org yg nk sewa umah kat kajang.. pastu tghari anak2 tuntut nk mkn pizza..sbb abahnya dh janji bulan lepas...hehehe.. mkn pizza la...danial mkn sampai tertidur kat kerusi baby tu...last2 lentok atas meja...smpai umah dh pukul 1 lbh...

pkl 3 - teringat ada adunan kuih seri muka yg tersalah bancuh...patutnya letak tepung 1 cawan je aku letak 2 cawan...so KIV dlm peti sejuk tu...aku modified(betui ka eja cam ni) nk masak bengkang (longhat perlis) kalu kat kl panggil bingka...bau nya harum ja....baru masak....belum potong lg..nasib baik jadi...heheh...
so minun petang leh mkn laksa n bengkang pandan...heheheh

sapa yg dok dekat tu mai la jemput makan....
time ni kat putrajaya ujan ala2 mendung2 gitu...

ok la...aku nk try bengkang pandan ni .... siap bakaq garing2 lg...(saja ja k dengkikan korang heheheh)

Wednesday, March 10, 2010

Title????

lama x update..xdak idea ngan masa...ni pun taip senarai pun lom siap lg lg..heheh.
pg ni aku wt kuih cara manis untuk kakak bw bekal...dh keabisan idea dh..hari dia bw bekal...so dh tak tau nk wt menu apa...

tp hari ni leh la wat kuih cara sbb ari ni dia blk sek cam biasa blk 1.15...kalu isnin ngan selasa tu blk pkl 2.30 so kena sediakan 2 menu time rehat n tghari...sbb si kakak ni tak pandai lg nk beli kt kantin tu...mcm2 alasan dia xtau beli la..budak2 ramai la...dh puas aku ajaq dia...so aku sabaq je la...hehehe

minggu lepas sek kakak dh ada ujian maklumla dh nk cuti sek minggu depan....semalam dia bw blk result sains...hehehe...turun tangga kat sek tu dia dh jerit dh..."ibu kakak dapat 100% sains ni..." aku pun terkejut gk tp alhamdulillah...tghari semalam blk sek terus tel abah dia..hehehe...nk tgk lak ari ni dia be balik result apa lak.. tungguuuuuuuuuuuuu....

Sunday, March 7, 2010

PtK oh PTK.....

Nk jawap apa la exam esok....asyik2 jawap soklan yg sama ja...tp kemain susah nk dapat aras 4....nasib badan la...

Friday, March 5, 2010

Friday....

Jumaaat yg ditunggu...akhirnya esok cuti...heheheh

Monday, March 1, 2010

Sakit....

sakitnya bibir aku....hari jumaat start kering n merekah...igtkan biasa jer...tp hari sabtu malam sakitnya berdenyut2 x boleh tidur....jln terakhir telan je panadol 2 biji... esok pg terus p klinik...dpt ubat titik jer..pedihnya agaknya camtu la anak aku rasa masa dia sakit mulut ari tu sbb ubatnya sama...hehehe...Doktor ada suggestkan satu ubat lg tp kena beli kat farmasi...tp pi APEX terus la pi beli ubat tu..mak oii mahalnya rm35..leh thn gak harganya isinya 2gram je...takpa janji baik... dh sakit sgt ni...harap2 baik la cepat....

tgh hari tadi dah sapu ubat tu nampaknya ada perubahan positif...dh tak perit lg... kira berbaloi la ubat tu...semoga aku cepat sembuh..amin...